Bleka tänder hos tandläkare/tandklinik

Att bleka tänderna hos en tandläkare och/eller klinik för estetisk tandvård ger ofta en utmärkt resultat, och är den enskilt snabbaste och säkraste metoden för tandblekning. Den enda ”nackdelen” med denna tandblekningsmetod är priset. Det är förstås mycket dyrare att bleka tänderna hos en professionell tandläkare jämfört med om du gör det själv, hemma. Är priset inte så viktigt för dig och/eller om du vill ha omedelbara resultat, är detta en utmärkt alternativ.

Hur går det till att bleka tänderna hos en tandläkare?
Det finns idag flera olika etablera blekningssätt som används av yrkesfolk för estetisk tandvård. Exakt vilken tandblekning som just din tandläkare eller klinik använder måste du såklart kolla upp själv. Däremot brukar förfarandet vara ungefär detsamma. Före behandlingen kommer tandläkaren att undersöka så att din munhygien är ok, och eventuellt rengöra den.

Många passar också på att göra en vanlig rutinkontroll av tänderna i samband med tandblekningen, och upptäcks eventuella hål eller annan problematik, bör denna åtgärdas innan ni går vidare och bleker tänderna.

Förutsatt att allt är ok, och med utgångspunkt i dina individuella förutsättningar, skapar tandläkaren sedan en tandblekningsskena (som du får prova ut) samt blandar en passande väteperoxidlösning. Allt med hänsyn till dina nuvarande ”tandstatus”, såsom befintliga missfärgningar etc. När det är klart ska lösningen appliceras och blekningsskenan fixeras i din mun.

Det tillhör också rutinen att tandläkaren ”isolerar” tänderna så att spill av väteperoxiden på tandkött och tunga undviks. Det är vanligt att en ljuskälla används för att boosta processen och skynda på blekningen (det är i princip detta som skiljer tandblekning hos tandläkaren från tandblekning hemma, men också det professionella handlagen genom hela processen.

Sannolikt kommer också väteperoxidlösningen att vara mer koncentrerad jämfört med om du använder tandblekning hemma.)

Fördelar med att bleka tänderna på klinik:

  • Känns tryggt och säkert
  • Behöver inte själv fixa med tandskenor och dosera blekmedel
  • Går snabbt att bleka tänderna (tar vanligen någonstan mellan 1 timme till 1,5)
  • Bra resultat

Nackdelar:

  • Priset. Det är betydligt billigare att bleka tänderna hemma
  • Tidpunkten. Hemma kan du bleka tänderna när du vill. Här måste du rätta dig efter klinikens öppettider.